У оквиру пројекта Обогаћеног једносменског рада, а поводом обележавања Дисовог пролећа ученици од првог до четвртог разреда, укључени у активност Чувари традиције, одржали су 29. маја 2023. године приредбу Наслеђе за родитеље, ученике и наставнике наше школе.

Ученици су своје цртеже старих заната, народне ношње, сакралне уметности и архитектуре, народних обичаја и верских празника поставили на паное и на тај начин присутне упознали са својим радовима.

За посетиоце наши ђаци су припремили и малу етнолошку изложбу старих употребних предмета, делова народне ношње и ручних радова заједно са својим практичним радовима (украшена васкршња јаја, декупаж теглице, новогодишњи накит, цветићи од папира...).

Потом су игром, песмом и глумом ученици приказали све оно што су претходне две године научили на часовима Чувара традиције. Било је ту народних пословица, загонетки, брзалица, разбрајалица, додолских песама, лирских народних песама али и основних корака нашег кола, игре која се налази на листи нематеријалног културног наслеђа Србије и UNESCO-а. Реализоване активности биле су у корелацији са српским језиком, музичком културом, ликовном културом, верском наставом, грађанским васпитањем, математиком, природом и друштвом, физичким и здравственим васпитањем.

Осмеси ученика и аплауз гледалаца потврдили су да смо ми Дисовци прави чувари наше културе и традиције и обавезали нас да и наредним генерацијама пренесемо све оно што смо од предака наследили и сачували..

Реализатор активности Чувари традиције
Јасмина Ковачевић, педагог школе