Двадесет четворо ученика нижих разреда, укључених у активност Чувари традиције из пројекта Обогаћени једносменски рад, посетили су Етнографски музеј у четвртак, 12. октобра 2023. године. У пратњи ученика биле су Јасмина Ковачевић, педагог и реализатор наведене активности, и учитељица Габријела Гаврић.

Кустос је ученике и запослене срдачно дочекао испред Музеја, а затим их провео кроз сталну изложбену поставку "Народна култура Срба у XIX и XX веку".

У приземљу су видели изложене народне ношње, углавном с краја XIX и из прве половине XX века. Кустос је објаснио да је оно што сада сматрамо народном ношњом некада било свакодневна гардероба; да су жене шиле и везле одећу за своју породицу; да су за израду користиле материјале у зависности од поднебља у којем су живеле (вуна у планинским пределима, лан у низијским), те је тако сваки комад гардеробе аутентичан. Изложба приказује живот на саборима и вашарима, који су се у прошлости одржавали испред цркава и манастира, а на којима се трговало, уговарали послови, млади се упознавали, играли и певали.

На првом спрату су постављене макете кућа, те су ученици били у прилици да виде сеоске и градске насеобине из тог периода. За сваку географску област је издвојена типична кућа, грађена у складу са природним одликама краја и историјским околностима.

Ученици су погледали и поставке са експонатима који дочаравају унутрашњост сеоских и градских кућа приликом прослава Васкрса, Бадње вечери и славе, уочавали су разлике, те су се упознали са свакодневним животом породица тог времена.

Ученици су с пажњом слушали сва излагања кустоса, постављали му питања и одговарали на његова. Одушевљен понашањем и знањем ученика о традицији и обичајима српског народа, кустос је омогућио да ученици додатно погледају изложбу "Наслеђе", организовану поводом 150 година од рођења сликарке Надежде Петровић.

Ученици су, након ове посете, из Музеја понели дивне утиске и додатна знања о култури и традицији српског народа у периоду одкраја XIX до прве половине XX века.

Јасмина Ковачевић,
педагог и реализатор ОЈР активности Чувари традиције