Овај празник се већ традиционлно обележава и у нашој школи 8. септембра. Циљ је да се подсетимо шта писменост подразумева, да се осврнемо на статус писмених у Србији и укажемо на важност школовања. Према резултатима Пописа 2022, само основну (осмогодишњу) школу је завршило 17,8% становника. Забрињавајући податак је да се 6,3% становника није школовало или је завршило мање од осам разреда основне школе.

Дисови шестаци и осмаци су у својој околини истраживали правописне грешке и разјашњавали правописне недоумице на часу долазећи до закључка зашто је писменост важна.

Ученици петог и седмог разреда су на часовима српског језика и књижевности учествовали у квизу познавања правописа и на тај начин се квалификовали на финално такмичење. Једанаестог септембра су приступили такмичењу у правопису у мешовитом тиму развијајући тимски дух и потребу за сарадњом. Победницима честитамо, свим учесницима се захваљујемо, а остале позивамо да негују културу говора и писања уз опомену Љубивоја Ршумовића: „Писмен народ чита, а неписмен слуша. Писмен размишља својом главом, а неписмен туђом“.