6.11.2023.

Иако су времена с краја деветнаестог и почетком двадесетог века била бурна како за Србију, тако и за Европу, наша земља је изнедрила многобројне светски признате научнике. Овом приликом представили смо два знаменита математичара.

Ученици седмог и осмог разреда заједно са наставницама природних наука представили су широј публици достигнућа два велика научника: Милутина Миланковића и Михајла Петровића Аласа.

Милутин Миланковић познат је поред многобројних достигнућа у области климатологије и геофизике, и по томе што је урадио најпрецизнији календар на свету. Занимљиво је да није могао да устане пре 13 сати и није се сретао са својим колегом из канцеларије Миком Петровићем Аласом, јер је овај био риболовац и рано је долазио на посао. Мика Алас је био врстан математичар, алас и мајстор на виолини. Оба научника су били професори на Универзитету у Београду, чланови Српске академије наука и почасни професори у најразвијенијим земљама тог доба: Француској и Аустрији.

Наши вредни ученици приближили су нам нека од њихових дела, док је пажњу највећег дела публике привукла екипа риболоваца – ученика 71 разреда. Будући да је Мика Алас био мајстор у риболову и уловио сома капиталца од 120 килограма наши аласи су нам објаснили начине пецања, прибор који се користи за различите врсте риба и највеће улове. Зналачки и стрпљиво одговарали су на многобројна питања публике о пецању и побрали симпатије свих слушалаца.

АКТИВ ПРИРОДНИХ НАУКА